top of page

De ce o școalã ca afarã?

Actualizată în: 4 feb. 2021


Cum faci pe cineva sa te placa? Nu, nu pe scena. La o cafea. Actoria nu inseamna nimic mai mult. De mic m-am intrebat de ce filmele din vest, si nu numai, te absorb cu atata putere pentru acele doua ore in care uiti de tot si de toate? Iar actorii lor par ca nu joaca. De ce? De ce par atat de "naturali"?

Ce te sfatuim noi, este sa ai un job, sa urmezi cursurile unei facultati care poate sa iti asigure un venit, si sa pui tot idealismul si puterea de a visa in lucrul din clasa. De restul ne ocupam noi. Ce zici, te bagi?

In vara anului 2015, macinat de aceasta intrebare, am hotarat sa-mi iau inima in dinti, si sa spun "pauza" unei cariere ce incepea promitator in televiziune si teatru (200 episoade in seriale romanesti ca Pariu cu Viata, Arestat la Domiciliu si altele, si peste 8 ani pe scena teatrului targovistean) Am hotarat de pe o zi pe alta sa plec in LA sa studiez cu una dintre cele mai renumite profesoare de actorie de peste ocean, Ivana Chubbuck.

S-o iau cu inceputul. Pricep greu, si nu ma las usor... In tara pana la 21 de ani absolvisem deja nu una ci doua facultati de actorie (singurul fraier pana in prezent, din cate stiu). Spiru Haret si UNATC Bucuresti, apoi Master in Arta Actorului, apoi doi ani la scoala de actorie Ivana Chubbuck Mandragora Acting Studio cu profesori adusi de la studioul Ivanei Chubbuck, David Lipper si Frantz Turner. Cei doi vorbeau parca in alta limba (engleza, desigur) decat cea pe care o invatasem in scolile de teatru pe care le absolvisem. Metodele lor erau atat de simple, fresh, directe, cu rezultate vizibile imediat, si totusi atat de profunde, adanc infipte in psihologia umana, avand ca materie prima nimic altceva decat acel taram ramas cumva inca nedescoperit, subconstientul. Am fost vrajit imediat de "metoda". Ma uitam la colegii mei "amatori" oferind niste portii de magie pe scena cum nu avusesem sansa sa cred ca se poate. Si n-am fost singurul care i-a apreciat. In cursul lui 2014 am filmat in scoala, productia Palatul Pionierilor B'92 in regia lui Bobby Paunescu. Filmul a fost prima si singura pelicula de lung-metraj fictiune din Romania selectata pana in prezent la Festivalul Sundance, cel mai important eveniment al filmului independent din lume. Fara falsa modestie nu ne-am descurcat rau deloc. Asa ca m-am hotarat sa fug in LA ca sa studiez cu "the lady herself", cu toate riscurile. La sfarsitul acelui pelerinaj in Cetatea Ingerilor, m-am intors in tara, dar pofta de cunoastere nu se oprise inca. Asa ca strangand ultimele economii, am fugit si in Anglia la scoala. Identity School of Acting, Londra. Una dintre scolile part-time emblema ale Regatului Unit, laudata de insasi Regina. M-am considerat intotdeauna foarte disciplinat pana sa ajung la aceasta scoala. Si nu stiu daca sa le fiu recunoscator sau sa ii injur ca in sfarsit am avut patratele pe perioada studiului si antrenamentelor de acolo. O scoala unde te trimit acasa daca intarzii un minut. Sau daca nu te prezinti in echipamentul scolii. Si mai ales daca vii nepregatit. O scoala pe care tu o platesti. O scoala part-time.

A fost ca o gura de aer proaspat. Sa lucrezi Shakespeare cu urmasii lui Shakespeare, sa intelegi ce inseamna actoria intr-o competitie acerba, sa sa... sa sa... Doi ani mai tarziu am terminat scoala. Si mi-am pus intrebarea ce fac? Raman in UK crescand intr-o meserie foarte banoasa? Nu actoria, actoria nu e banoasa, si revin imediat la ideea asta, ci in moda de lux, unde intrasem intamplator si incepea sa imi placa. Asteptand marile roluri, sau orice roluri, care vor veni sau nu vor veni? Sau revin in tara, si incerc sa pun toate aceste informatii si standarde intr-o scoala care sa isi propuna sa aduca un plus de modernitate, o alta viziune asupra unei meserii care de fapt nu are reguli. Si asa s-a nascut Bucharest Playhouse.


Daca vrei sa incerci aceasta meserie cu determinarea unui student full-time, dar doar de doua ori pe saptamana, seara, intervenim noi. Aceasta academie uneste ethos-ul celor trei scoli cu care m-am intersectat. Bucuresti, LA, Londra. Pornim cu determinarea de a ajunge cea mai completa si moderna scoala de actorie part-time din Romania. Te vei antrena fizic la nivelul actorilor din National Theatre si vei lucra scene cum au facut-o Brad Pitt si Charlize Theron. Sunt sigur ca te vei simti foarte satisfacut. Performanta asta aduce. Satisfactie. Acum... vestul a inteles ca e foarte greu sa castigi un venit dintr-o meserie in care toti suntem nascuti sa fim, si orice om de pe strada, poate, cu putina pregatire sa devina starul despre care vorbeste toata lumea. Tocmai de aici si explozia atelierelor de actorie de peste ocean. In perioada crizei COVID-19, actorii au fost printre cele mai lovite bresle. Pentru ca nu multi stiau sa faca altceva. Crud, dar adevarat.


Ce te sfatuim noi, este sa ai un job, sa urmezi cursurile unei facultati care poate sa iti asigure un venit, si sa pui tot idealismul si puterea de a visa in lucrul din clasa. De restul ne ocupam noi. Ce zici, te bagi?





57 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page