top of page

Conștientizarea relaxării complete

Actualizată în: 9 feb. 2021

Cărui actor nu îi e teamă de tensiunea nedorita? Fie că e musculară, psihologică sau chiar prezentă în relațiile de lucru (inevitabilele certuri cu regizorii sunt cele mai dragi, nu-i așa?). Un om "normal" se poate duce la un important interviu de angajare într-o vădită stare de anxietate și are sanse reale de succes dacă CV-ul si know-how-ul îl recomandă. Pentru un actor însa tensiunea blochează insăsi esenta motivatiei care l-a adus pe scenă, iar pe public in sală. Noi am venit ca să fim liberi în locul în care ne simțim cel mai mult așa, iar publicul a venit tocmai pentru a vedea oameni care sunt așa cum de cele mai multe ori ei nu pot fi. Liberi si relaxati. "In the flow" cum ar zice americanii. "Pe val" cum am spune noi, desi această traducere nu exprimă nici pe departe multudinea implicatiilor termenului din engleza. As prefera sa ii zic "in flux", pare mai misterios. A propos. Stiai că "in the flow" este cea mai bogată industrie din lume? Oamenii plătesc mai mult să vadă alti oameni "in flux", decât pe orice alt produs. De la concertele lui David Guetta, la meciurile lui Messi și Ronaldo, la toată masinaria de produs emotii numita Game of Thrones, performanta tuturor e strict legata de acel flux. Si ce e fluxul?


E o stare in care esti mental și fizic la cel mai înalt nivel, în care esști cufundat într-o senzatie de concentrare energică, implicare totală si placere a procesului la care lucrezi. O stare de constiintă optimă in care te simti cel mai liber, cel mai bine si performezi cel mai eficient. Experții, în orice domeniu, sunt cei care au stăpânit acest flux. Există multă literatură, mai ales nouă, despre cum să ajungi un maestru al acestei stări. Voi aborda acest subiect în detaliu la un moment dat, dar deocamdată vreau să povestesc despre cum te poti pregăti pentru acea stare. Despre primul pas. Relaxarea.


Relaxarea. Primul pas


Primul pas în evoluția noastră dramatică poate fi o constientizare a stării naturale, relaxate a corpului. E un pas dificil, având în vedere că însăși tensiunea e coșmarul societății contemporane. Fenomen neurologic, tensiunea îmbină crisparea mentală cu mușchii încordați. De cele mai multe ori aceasta nu este necesară. Exacerbarea tensiunii e anxietatea, un mod failibil de a face fată celor mai temute eventualităti, iar mușchii prea încordați sunt inutili chiar și in față urgențelor fizice.


Stanislavski, părintele actoriei moderne, deseori cita dovada ineficienței tensiunii cerându-i unui actor să întreprindă acțiuni mentale în timp ce încerca să care un pian.

Tensiunea in exces afecteaza puternic bunăstarea noastră, emotională, mentală și fizică, dar fiecare gest, mișcare și gând pornește dintr-o anumită doză de tensiune. Secretul e să nu pierzi capacitatea de relaxare în timp ce păstrezi acea cantitate necesară de tensiune. Aceasta e condiția naturală, relaxată a corpului.


Pentru a conștientiza aceasta stare, primul pas ar trebui sa fi să experimentezi relaxarea absolută si completă. Apoi ești pregătit să treci la următorul nivel, al consientizării kinestetice. Următoarele exercitii te vor ajuta sa obții o stare de relaxare completă. Recomand să revii asupra lor periodic și mai ales când ești angrenat in repețitii care te solicită fizic iar atenția iți e îndreptată înspre mișcarea corporală, pentru a consolida senzația relaxării totale. Încearcă de asemenea să induci o stare de calm prin muzică si luminozitate slabă. Această senzație de liniște va ajuta procesul de relaxare. Poti sa îi ceri unui apropiat să te ajute. Sfătuiește-l să folosească o voce calmă, suavă, caldă.





Fluxul atenției


Stai întins pe podea cu fața în sus și ochii închiși urmând acești pași.

  1. Așează brațele ușor îndoite lânga corp si lasă-le să se așeze într-o poziție confortabilă. Extinde picioarele drept de-a lungul podelei si lasă-le să se rasucească natural înspre exterior.

  2. Eliberează-ti toate încheieturile corpului. Respiră calm. Inăuntru, afară, inăuntru si afară.

  3. Simte-ți corpul âfundându-se în el însuși. Simte gravitația. Este o fortă distinctă, grea dar nu agresivă.

  4. Respiră usor înăuntru și afară din diafragmă: inspiră o dată adănc căt pentru tot corpul. Expiră toată tensunea fizică. Apoi inspiră pentru minte. Expiră toată negativitatea care iți trece prin ea. Apoi inspiră pentru spirit. Expiră simțindu-ți spiritul întinerit și odihnit. Inspiră adânc. Simte integrarea minții, a spiritului și a corpului.

  5. Simte-ți muschiul gambei drepte. Constientizează cum e asezat usor pe podea, unde o atinge și cum podeaua îl fortează să se umfle in partea de sus până în tibie și înspre afară. Simte tensiunea din gleznă cum se dizolvă ușor-ușor în podea.

  6. Procedând la fel cum ai facut-o cu piciorul drept, mută-ți atenția în sus pe picior, apoi pe celălalt, apoi prin stomac, piept, gât, față până la frunte. Simte tensiunea din mușchii din acea zonă. Eliberează-i. Imaginează-ți fruntea lărgindu-se si deschizându-se. Lasă sprâncenele să cadă natural in poziția lor. Apoi scalpul. Simte tensiunea ridicându-se din frunte și cum întregul cap începe să plutească liber în spațiu.

O atenițe specială trebuie îndreptată spre centrele de tensiune. Fruntea, gatul si umerii cel mai des. Ideal ar fi ca o dată ce ivei trece atentia prin corp in acest mod, vei descoperi cate zone ai pe care nu le consitentizezi. Actorii in general savurează acest exercitiu. Pentru a da rezultate e recomandat sa il faci in fiecare zi timp de cateva saptamani, in aproape acelasi fel pentru ati consolida abilitatea de a intra in aceasta stare oricand doresti. Stapanirea relaxării auto-induse este primul pas inspre stăpanirea controlului tensiunii, dar nu e un pas nici simplu, nici rapid.


Relaxare si tensiune


Relaxarea totala amorteste corpul intr-un fel de consistenta moale. Tensiunea maximă il intareste ca o piatra. Pentru a ajunge la o miscare economică trebuie sa atingem un echilibru. Trebuie să pornim cu un corp inert pentru a ajunge treptat la diferitele grade de tensiune generate pentru diferite miscari, apoi să observam atenti care sunt gradele pe care le utilizăm pentru fiecare. Acesta e principiul economiei de mijloace: evitarea utilizarii unui grad de tensiune prea mare atunci cand efectuam o anumita sarcina.


Tensionat-Relaxat. Incepe acest exercitiu intins pe podea intr-o pozitie si stare complet relaxate. Apoi, unul cate unul, tensioneaza fiecare muschi din corp. Vezi cum functioneaza. Apoi fa combinatii de muschi tensionati acumuland catre un corp intreg tensionat. In final intoarce-te catre o relaxare totala. Acest proces ar trebui sa fie dramatic iar daca efectele vizibile limpede.


Tensionat-relaxat secvential. Acest exercitiu va fi executat asemăntor cu ultimul, cu deosebirea că tensiunea/relaxarea se va efectua pe rând - de la degete, prin picioare, fese, stomac, degete maini brate, piept, gat si cap. Este imperios necesar ca odată ce fiecare parte a corpului a fost relaxată, nici un pic de tensiune să nu reintre in acei muschi până la finalul exercitiului.


1. Incepe exercitiul in degetele piciorului drept. Tensionează, apoi relaxează doar degetele de pe acea parte, apoi adaugă, pe rând, laba piciorului, gamba, coapsa. Când întregul picior este tensionat, ridică-l putin, nu mai mult de doi-trei centimetri de la podea. Relaxandu-l lasă-l să cadă brusc la pământ, în timp ce toată tensiunea iese din el. Simte senzatia calda sau rece, si întepătoăre, lipsa de greutate pe care o simti acum a intregului picior, survenita din eliberarea de orice fel de tensiune. Simte relaxarea completa doar a acestui picior.


2. Repeta intregul proces cu piciorul stang, amintindu-ti sa il tii pe cel drept complet relaxat. Misca procesul tensionare-relaxare prin degetele de la picioare, apoi laba piciorului, gamba, coapsa si intregul picior. Din nou, simte senzatia de relaxare totala, acum in ambele picioare.


3. Tensioneaza acum doar fesele, cat esti atent sa tii ambele picioare complet relaxate. Apoi relaxeaza si fesele. Ar trebui sa fii lipsit de orice fel de tensiune de la talie in jos.


4.Continua prin stomac, apoi la detele mainii drepte. Continua tensionarea relaxarea pe rand, prin palma, antebrat si intregul brat ridicandu-l doi trei centimetri de la podea. Apoi lasa-l sa cada. Repeta intregul proces cu celalalt brat.


5. Acum doar muschii pieptului - fara tensiune in stomac sau in umeri - apoi doar umerii. Ridica-i de la pamant, adu-i aproape de urechi, apoi jos. Lasa-i sa cada complet relaxati, si ia-ti un pic de timp sa analizezi relaxarea de sub gat. Acum e momentul sa iti intrepti atentia catre fiecare parte a corpului prin care ai trecut pana in acest moment. Ar trebui sa simti o usoara senzatie de plutire.


6. Continuă procesul la nivelul gâtului, apoi al măstii faciale. Joăca-te cu mușchii feței in multe feluri. Deschide gura mare, ochii mari si ridică sprâncelele - miscă-ți mușchii in toate directiile. Ochii strânși, mandibula în orice direcție se poate duce, buzele extinse până la urechi. Atenție ca tensiune sa fie doar la nivelul feței. Apoi relaxează. Concentrează-te pe respirație.


7. In final tensioneaza toti muschii corpului simultan si mentine intensitatea cateva secunde in timp ce fiecare parte e incordata. Acum relaxeaza brusc. Lasa fiecare bucată din tine să se afunde în podea. Simte cum toata tensiunea se scurge umplându-te pe tine in schimb cu aer proaspat, respirând înauntru si afara, înauntru si afara.


Miscarea cu efort minim. Utilizand un efort minim de tensiune musculara, fa urmatorii pasi:


1. Intins pe jos, extinde bratele si picioarele pana la limita lor naturala si readu-le usor langa corp.


2. Apoi, din pozitia asta supinata vino intr-o pozitie asezata.


3. Mai departe misca-te intr-o pozitie stand prin acelasi proces.


4. Incearca sa te deplasezi prin spatiu folosind doar tensiunea sau energia pozitiva de care ai nevoie.



Prin aceste exercitii vei fi surprins de cat de putina tensiune este nevoie pentru a-ti misca corpul. Desi mintea iti va dicta la un moment dat sa folosesti mai multa decat e cazul, rezista tentatiei. Este timpul sa iei notite si sa descoperi singur ce cantitate foloseste corpul tau in particular si printr-un proces de auto-cunoastere sa ajungi sa iti stapanesti propriile idiosincrasii. Pe termen scurt iti vei spori increderea, iar pe cel lung, inspira creativitatea.


Revino la aceste exercitii de câte ori este cazul, zilnic in primele săptămâni, apoi de fiecare data cand ai nevoie să iți reconstientizezi starea de relaxare completă.






269 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page